ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18-3-1990

ΤΕΧΝΕΣ

Αφιερωμένα εξαιρετικά…

Γαλήνια τόλμη μοναχού

Τότε της ανυπαρξίας η αφανέρωτη ευδαιμονία ταράχθηκε απ’ την ανάγκη να λαξευτούν ζευγάρια του έρωτα…»

Βλέποντας τη γαλήνια τόλμη και την καλλιτεχνική έφεση ενός μοναχού από το Άγιο Όρος στο πορτρέτο που του έκανε αυτή την εβδομάδα η τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» νιώσαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο 38χρονος μοναχός Νικόδημος διάβασε ποιήματά του περί έρωτος θείο και κοσμικού (δυο συλλογές του που έχουν εκδοθεί είναι το «Χρώμα των αιώνων» και ο «Ερωτικός Ασσύριος»), μας ξενάγησε στη ζωγραφική του – τοπία και πρόσωπα με λάδι σε ζωηρούς χρωματισμούς.

Τον είδαμε να μπαίνει σε κινηματογράφο για να παρακολουθήσει τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Να επισκέπτεται έκθεση μοντέρνας τέχνης. Νηφάλιος να περπατά μέσα στο θορυβώδες πλήθος της Ομόνοιας, κι αντί εμείς να αναρωτιόμαστε «τι αναζητά ένας καλόγερος ανάμεσά μας» να τον ακούμε να αναρωτιέται «τι αναζητά το ανώνυμο πλήθος που πηγαίνει κι έρχεται».

Στο τέλος της εκπομπής είπε πως δεν θα δει αυτό το πορτρέτο, γιατί όταν προβληθεί θα έχει επιστρέψει στο Άγιο Όρος, όπου δεν υπάρχουν τηλεοράσεις. Θα επιστρέφει γιατί «δεν θυμάται τίποτα πιο ουσιαστικό στη ζωή του από τη μοναξιά, τη γαλήνη του Όρους, την ασάλευτη ζωή».

Μια άλλη φωνή, μια άλλη άποψη της ζωής, μια άλλη διάσταση του κόσμου. Ένας παλλόμενος νέος άνθρωπος του ασκητικού και σιωπηλού Όρους, που έμοιαζε να ‘ναι πιο ζωντανός από πολλούς νέους του κοσμικού βίου μας.

Γ.Ε.Β