Γενέθλια της μακροβιότερης εκπομπής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
20 χρόνια στο «Παρασκήνιο»
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου
Εξακόσια είκοσι οκτώ πολιτιστικά θέματα και 1 ΟΟ σκηνοθέτες «πέρασαν» από την μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, «Παρασκήνιο» (ΕΤ1) που έσβησε τα 20 κεράκια της.
Έλλη Λαμπέτη, Μάνος Κατράκης, Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Ταχτσής ήταν μερικοί από τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών που έχουν φιλοξενηθεί στο «Παρασκήνιο» (των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου).
Η πρεμιέρα του «Παρασκηνίου» (παραγωγής «Cinetic») έγινε στις 24 Φεβρουάριου του 1976 με την παρουσίαση των Θανάση Βέγγου, Γιάννη Μαρκόπουλου και Μίνου Βολανάκη. Από τότε η ποιοτική αυτή εκπομπή έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, καταγράφοντας την πολιτιστική και όχι μόνον ιστορία του τόπου μας. Έχουν γίνει πορτρέτα σε όλους τους μεγάλους ρεμπέτες (Μπαγιαντέρας, Ρούκουνας, Κερομύτης, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, κ.ά.) αλλά και αφιερώματα σε Δ. Μητρόπουλο, Μ. Κοτοπούλη, Αλ. Μινωτή, Ν. Ξυλούρη, Μ. Κατράκη, Έλλη Λαμπέτη, Τζένη Καρέζη, Μ. Λοΐζο, Μ. Φωτόπουλο, Γ. Ιωάννου, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, I. Καμπανέλλη, Ρένα Βλαχοπούλου, καθώς και σε δεκάδες ακόμη σημαντικά πρόσωπα.
- Πώς λοιπόν γεννήθηκε το «Παρασκήνιο;».
«Η πρωτοβουλία ανήκε στον τότε γενικό διευθυντή της ΕΤ1 Ροβήρο Μανθούλη», θυμάται σήμερα ο Λάκης Παπαστάθης, «που μας φώναξε για να κάνουμε μια τέτοια σειρά εκπομπών. Μάλιστα μας έδειξε κάποιες γαλλικές ταινίες και ορισμένες που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος. Εμείς όμως αποφασίσαμε να βρούμε τη δική μας γλώσσα, τη δική μας τηλεοπτική γραφή γιατί είμαστε κινηματογραφιστές και η μεγάλη μας φιλοδοξία ήταν να μεταφέρουμε την εμπειρία του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση».
- Πιστεύετε πως τα έχετε καταφέρει;.
«Έχουμε διαμορφώσει μια γλώσσα τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, παρ' ότι το γενικό κλίμα και η παρουσία των ιδιωτικών καναλιών δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση».}..
Όσο για το πώς αντιμετωπίζει το «Παρασκήνιο» η ΕΡΤ; «Το υποβαθμίζει. Και αυτό γιατί οι ώρες προβολής του δεν ταιριάζουν στο κοινό που βλέπει την εκπομπή» (κάθε Πέμπτη
στις 6.20 μ. μ.), απαντά ο Λάκης Παπαστάθης.
- 0 λόγος που άντεξε επί μία 20ετία;.
«Στο ότι οι άνθρωποι που την έκαναν, την υπερασπίστηκαν. Έχουν εργαστεί γύρω στους 100 σκηνοθέτες που αντιμετώπισαν την κάθε εκπομπή σαν προσωπικό τους έργο».
- Τι θα αποτελέσει το «Παρασκήνιο» για τις επόμενες γενιές;
«Η καταγραφή της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής με εντιμότητα» λέει ο Λάκης Παπαστάθης, που στις 1.000 συνεντεύξεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, περισσότερο απ’ όλους τον εντυπωσίασε ο ενδυματολόγος Αντώνης Φωκάς: «Μιλούσε για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει το αχνό γαλάζιο ρούχο που θα φορούσε η Βάσω Μανωλίδου σε μια παράσταση»
Φιλοδοξία του Λάκη Παπαστάθη είναι να ετοιμάσει ένα βιβλίο που να εμπεριέχει αναλυτικά όλες τις εκπομπές του «Παρασκηνίου», ώστε «να είναι προσιτές σε κάθε μελετητή».
- Για πόσο ακόμη θα βλέπουμε από την TV το «Παρασκήνιο;».
«Όσο αντέχουμε. Ελπίζω και η νεώτερη γενιά σκηνοθετών να προτείνει τη δική της άποψη γι’ αυτό που εμείς λέμε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ».
Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που είχαν συνεργαστεί με το «Παρασκήνιο» και που δεν υπάρχουν πια είναι οι Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Λάμπρος Λιαρόπουλος, Χρήστος Βακαλόπουλος, ενώ μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν οι: Σούλα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Γκιώνης, Τέλης Σαμαντάς, Τέτα Παπαδοπούλου, Βένα Γεωργακοπούλου.
Βασίλης Λουμπρίνης